anica zimaS prihodom zime nam narava vse bolj nakazuje, da prihajajo z njo tudi nove življenjske razmere. Za mnoge tekače pomeni zima bolj nujno zlo, za spet druge športne navdušence pa obdobje najlepših užitkov v naravi.

Zimske vremenske razmere in vsakodnevne obveznosti nas silijo k daljšemu zadrževanju v zaprtih prostorih z umetno svetlobo, kar pogosto povečuje občutek utesnjenosti in nelagodja. V tem obdobju je zato pomembno, da si dovolimo ujeti in izkoristiti vsak prosti trenutek dneva za športne aktivnosti ali sproščanje v naravi.
Zimski športi sicer od posameznika zahtevajo nekoliko boljšo pripravljenost, telesno kondcijo, izbor športne opreme pa naj bo preudaren in skrbno načrtovan. Športna oprema ščiti in varuje posameznika pred zunanjimi vremenskimi vplivi ter vzdržuje termoregulacijo telesa, na način, da se tudi med aktivnostjo udobno počuti.
Smučanje že od nekdaj sodi med najbolj priljubljene zimske aktivnosti . Smučarji in deskarji najdejo svoj izziv na zasneženih strminah, tisti bolj izkušeni pa si lahko privoščijo zanimive in daljše ture ter iščejo meje svojih zmožnosti z adrenalinskim nabojem. Mnogi posamezniki se glede na način življenja raje odločajo za bolj umirjeno družinsko smuko ali podaljšan sprehod skozi zasneženo pokrajino. Morda je dovolj že samo pogled skozi panoramsko okno v umirjeno naravo.
Zaledenela jezera nam lahko ob zadostni debelini ledu in pri nižjih temperaturah tudi v nižinah omogočijo drsanje. Tekaču na smučeh pa posebno doživetje na ledeni ploskvi, kjer se dvig srčnega utripa lahko povzpne visoko nad zgornjo mejo.
Pri teku na smučeh, kjer so vključene vse mišične skupine, nam intenzivnost napora, kot tudi samem teku, narekuje lasten izbor ritma.
Zmerna aktivnost v naravi nam bo zagotovo okrepila imunski sistem in nas tako obvarovala pred nadležnimi virusi in mnogimi okužbami, zato v ničemer ne pretiravajmo.