TEKAŠKA ŠOLA ŽIVKO

NOVICE IN DOGODKI

Trail running Užitek in lahkotnost teka v naravi

Ritem, ki nam ga narekuje življenje je vse prej kot prijazen, saj morajo biti rezultati našega ustvarjanja vidni in  opazni  na vsakem koraku.

Športna aktivnost je zato še kako priporočljiva, še posebej tek v naravi, ki dokazano  izboljša kvaliteto življenja, saj smo posledično uspešnejši in bolj zadovoljni sami s seboj.

Tek v naravi, trail running  pogojuje različne obremenitve na telo, hitrosti so manjše, odzivnost telesa na napor pa je večja. Raznolikost podlage in konfiguracija terena zahteva od tekača lahko, udobno in stabilno obutev z dobrim oprijemom ter lahka in zračna oblačila za popolno svobodo gibanja.

Prehod iz urejenih tekaških poti vijugavo vodi skozi parke, gozdove in travnate površine, čez drn in strn vse do višin, ko nam spolzka korenina in mokra skala pričarata še dodatni izziv.

Tehnika teka v klanec: krajši korak, nagib telesa rahlo naprej, tek po sprednjem delu stopala in višja frekvenca dela rok.

Tehnika teka pri spustu: čvrsta in stabilna drža telesa, stopanje na celo stopalo, roke rahlo razprte, pogled usmerjen naprej.

Tek je dobra naložba posameznika, Trail running pa daje tekaču še veliko več.

Je tudi velik motivacijski dejavnik in priporočljiv tako rekreativcem kot tudi tekmovalcem, saj zaradi razgibanega terena čas hitreje mine. Na vsakem koraku krepimo vezi in sklepe, obvladujemo ravnotežje telesa, hkrati pa izboljšujemo osnovno kondicijo, ko preizkušamo svojo vztrajnost in nepopuščanje.

Image
logo_zivko_k2.png

Anica Živko

Zasebna športna delavka, atletska trenerka

Milčinskega 12 3000 Celje, Slovenija

E-pošta: anica.zivko@siol.net

Mobitel: 051 321 101